У минулому столітті камін був майже кожному дворянському будинку, т.к. служив для опалення. Зараз він став скоріше предметом інтер'єру, який дає можливість втомленим міським жителям помилуватися язиками полум'я та відпочити під тріск догоряючих полін.
Однак його експлуатація пов'язана з вогнем, і тому він відноситься до предметів, що мають потенційну небезпеку для життя та здоров'я. Щоб запобігти вогненебезпечним ситуаціям необхідно знати вимоги пожежної безпеки каміна. Але спочатку розглянемо, які існують різновиди домашнього вогнища.
Види камінів
Залежно від палива, що використовується, існують:
Дров'яний
Належить до камінів відкритого типу. Мають невелику тепловіддачу. Обов'язковими елементами є портал, топка, димохід. Має складнощі у встановленні та використанні, т.к. для його розпалювання потрібні дрова. Дороге придбання.
Газовий
Має спеціальну всередині запальничку, яка дозволяє легко та швидко розпалити вогонь. Простий у використанні. Установка здійснюється лише з дозволу газової служби та її фахівцями. Перевагою є відсутність димаря.
Електричний (електрокамін)
Найбільш поширений та зручний варіант для міських квартир. Він потребує очищення, т.к. Справжнього горіння немає. Працює від мережі, і не потребує особливих знань під час його встановлення. Для регулювання полум'я є куль управління.
Біокамін
Сучасний вигляд, що працює на екологічно чистому паливі (біоетанол). На дні корпусу розташовуються спеціальні ємності, куди наливається паливо та підпалюється спеціальною запальничкою. Вони дуже добре обігрівають приміщення та досить безпечні у використанні.
Дров'яні види слід розмішати біля стінок, т.к. це дозволить правильно встановити димар. Стіна, в якій буде розміщений димар, обов'язково має бути з вогнестійкого матеріалу та зовні мати утеплення.
Перекриття між верхнім та нижнім ярусами печі-каміна не повинні містити дерев'яних балок.
Якщо каміни встановлюються в багатоквартирних будинках, всі вони повинні мати спільний димар. Приєднуються вони до нього за допомогою повітряного затвора з довжиною близько 2 м, за його допомогою виключається поширення диму.
Екрани або дверцята дров'яного каміна виконуються лише з вогнестійкого скла.
Пожежна безпека каміна також передбачає забезпечення захисту підлоги, стін та перегородок приміщення, виготовлених з легкозгоряних матеріалів:
- Підлога під топкою каміна захищається металевим листом, який розташовується вздовж топки. Оптимальним розміром листа 700 на 500 мм.
- Для захисту стін, які примикають до домашньої печі, використовується штукатурка або лист з металу.
- Обов'язковою є дотримання мінімальної відстані від топки до протилежної стіни – 125 см.
- Інші види каміна можна розташовувати будь-де в приміщенні, т.к. від них немає гару, запаху, і їх пристрій не передбачає наявність димаря.
- ПБ при їх використанні
Заборонено використовувати дров'яні каміни за призначенням у таких випадках:
- Незабезпеченість захисним листом підтоплення, виготовленим з вогнестійкого матеріалу
- Відсутність повітряного простору між будь-якою конструкцією будівлі (стіна, перегородка) та каміном, так званої відступки або оброблення
- При пошкодженні листа передтопки.
Необхідно пам'ятати, що поряд з каміном не можна розташовувати легкозаймисті речовини та рідини, а також забороняється їх ставити на лист підтоплення. Використання таких рідин, як бензин, гас для швидшого отримання вогню теж відноситься до заборон.
Не слід пережарювати домашню піч, а також залишати без нагляду або доручати доглядати нею малолітнім дітям.
Щоб уникнути опіку при розведенні вогню або відкриванні дверей, використовуйте спеціальні аксесуари: щипці, кочерга. Максимальна температура елементів конструкції каміна не повинна перевищувати 60 градусів, навіть при тривалій роботі.
Розпалювання каміна, враховуючи вимоги пожежної безпеки, можливе лише при закритих дверцятах. Це дозволить уберегти приміщення від випадкового займання, яке може виникнути при попаданні іскри чи вугілля на меблі чи предмети інтер'єру.
Надзвичайно важливим показником оптимальної роботи дров'яного каміна є тяга в димарі. Вона забезпечує необхідний приплив кисню для забезпечення ефективного згоряння полін. Відсутність продуктів горіння в приміщенні говорить про хорошу та ефективну тягу.
Попелу, що залишилася в топці обов'язково потрібно залити водою і прибрати в спеціальне місце.
Усі якісні каміни повинні мати сертифікат на відповідність до вимог пожежної безпеки. Запитуйте його при покупці. Тільки грамотний та серйозний підхід до придбання та експлуатації каміна зможе забезпечити його довге та комфортне для мешканців використання.
ПОЖСОЮЗ - НАМ ДОВІРЯЮТ ЖИТТЯ!